Okras za ceno ustnega zdravja

Če so pred leti mladi skrivali svoje kovinske nasmehe zaradi fiksnih zobnih aparatov, je zadnja leta okraševanje obraza s kovino pri mladih vse pogostejše. Prebadanje jezika, ustnic in lic je postalo precej priljubljeno izražanje samega sebe. Kdor se odloči za piercing, se verjetno že vnaprej pripravi na bolečino, ki postopek spremlja, pa tudi na zaplete, ki mu sledijo, saj gre za invazivni poseg v telo. Kdor se odloča za prebadanje jezika in ustnice, pa bi moral biti seznanjen tudi s poškodbami, ki jih tako okrasje dolgoročno prinese zobem in dlesnim.

Raziskovalci na delu

Piercing-ustnica

Na univerzi v italijanskem Bariju so v svoji raziskavi1 vzeli pod drobnogled mlade med 14. in 39. letom, ki so se odločili za piercing na področju ust v časovnem okviru 12 +/–4 mesece od časa raziskave. Ugotovili so, da nihče od sodelujočih v raziskavi po opravljenem prebadanju ni imel večjih zapletov. Vsi so povedali, da so se držali navodil osebe, ki je prebadanje izvedla. Lokalnih zapletov, ki so običajni pri takih zapletih, pa so bili deležni skoraj vsi, saj jih je 96 odstotkov poročalo o krvavenju v 12 urah od prebadanja, o oteklini okrog rane, ki je trajala povprečno tri dni po prebadanju, in o atrofiji sluznice.

Nizozemski raziskovalci2 so zbrali rezultate več kot 1000 raziskav, ki so bile narejene o povezavi ustnega zdravja s piercingom v ustni votlini. Ugotovili so, da so v vseh raziskavah poročali o običajnih pooperativnih zapletih, kot so otekline in lokalizirano vnetje, pa tudi o veliko resnejših zapletih, ki bi lahko celo ogrozili življenje. Ugotovili so, da v daljšem časovnem obdobju piercing v ustih lahko poškoduje dlesni in zobe.

Lepota ali zdravje

piercing_in_zobje2

Poleg tega, da se ljudje tudi s prebadanjem izrazijo, ima za mnoge piercing še estetsko funkcijo. Preden se nekdo odloči za prebadanje jezika in ustnice, bi moral temeljito razmisliti, ali je okras, ki si ga želi, na lestvici kriterijev za lepoto pred tisto lepoto, ki jo ustvarjajo zdravi zobje in dlesni. V raziskavi3 med nemškimi vojaki, ki so imeli piercing na jeziku, so ugotovili, da je ta povezan z več poškodbami sklenine, kot so brazgotine in razpoke na sklenini, pa tudi s poškodbami dlesni na tisti strani, ki je v stiku z jezikom.

Do poškodb dlesni lahko pride tudi pri piercingu na ustnici, saj je kovinski okras nenehno v stiku z dlesnijo. Ko govorimo, jemo, in pri vseh drugih dejavnostih z usti oziroma ustnicami se ustvarja trenje med kovinskim nakitom in dlesnijo, kar sčasoma povzroči poškodbe.

Zelo koristno bi bilo, da bi vsak, ki se odloči za prebadanje v ustih, zbral čim več informacij o možnih zapletih in posledicah, ki jih tak okras lahko prinese. Vsekakor pa mora vsak s piercingom na jeziku, ustnici ali licu še pogosteje obiskovati zobozdravnika. Reden nadzor zob in dlesni je nujen, če se hoče izogniti njihovim poškodbam.

Nataša Sinovec, svetovalka za zdrav nasmeh..This entry was posted in clanki. Bookmark the permalink.

Comments are closed.