Se strinjate, da lep nasmeh odpira vrata pri navezovanju stikov, da je dobrodošel pri iskanju zaposlitve, da so ljudje z lepim nasmehom bolj samozavestni ter da se raje in več smejijo? Lep nasmeh se začne pri zdravih zobeh in dlesnih. V njem se zrcali odnos do ustne higiene in ustnega zdravja. Glede na to, da je danes že splošno znana tudi povezava med ustnim in celotnim zdravjem, pa zdrav nasmeh nekaj pove tudi o odnosu do celotnega zdravja.

Od vnetih dlesni do parodontalne bolezni

Parodontalna bolezen ali vnetje obzobnih tkiv je stanje, ko se iz nezdravljenega kroničnega vnetja dlesni med zobom in dlesnijo pojavijo obzobni žepi, tudi slab zadah, zobje lahko postanejo daljši, občutljivi ali se začnejo majati. Parodontalna bolezen pomeni razgradnjo kosti in tkiv, ki držijo zob v čeljusti. Ko so te strukture prizadete, je tkiva nemogoče popolnoma obnoviti.

Ljudje z napredovalo obliko vnetja obzobnih tkiv so mnogo bolj izpostavljeni tveganjem za resne zdravstvene zaplete, kot so možganska kap, srčni infarkt, prezgodnji porod in nizka porodna teža novorojenčka, oslabljen imunski sistem, kot ljudje z zdravimi obzobnimi tkivi. Za vzdrževanje dobrega ustnega zdravja je zato nujno redno odstranjevanje povzročiteljev vnetja dlesni – mehkih zobnih oblog oziroma milijonov bakterij, ki so v njih. Izbor pravih pripomočkov za vzdrževanje ustne higiene (zobne in medzobne ščetke ter zobne nitke) ter njihova redna in pravilna uporaba nas lahko reši hudih zdravstvenih zapletov.

Ženske in ustno zdravje

Med dejavniki, ki poslabšujejo stanje obzobnih tkiv, je na prvem mestu kajenje, družbo pa mu delajo še stres, sladkorna bolezen in dedna dispozicija. Kljub temu da rezultati raziskav dokazujejo, da ženske za svojo ustno higieno skrbimo bolje od moških, so žal tudi hormonske spremembe, ki smo jim v svojem življenju kar naprej izpostavljene, dejavnik, ki poslabšuje stanje naših obzobnih tkiv.

Vnetje dlesni v puberteti

V puberteti zvišana raven spolnih hormonov (progesterona in estrogena) povzroči povečano prekrvitev dlesni. Zato postanejo dlesni občutljivejše, kar vodi do povečane reakcije pri kakršnem koli draženju, vključno z draženjem, ki ga povzročajo koščki hrane in zobne obloge. V tem obdobju lahko dlesni postanejo občutljive za dotik, lahko otečejo in spremenijo barvo z bledo rožnate na rdečo.

Ko se v puberteti mlada ženska razvija in počasi prehaja to obdobje, se tudi nagnjenje dlesni k otekanju zaradi draženja zmanjšuje. Kljub temu je zelo pomembno, da ženska v puberteti zelo dobro skrbi za ustno higieno – redno in temeljito čisti zobe z zobno ščetko, ki ima več tisoč tankih ščetin, medzobne prostore pa z zobno nitko in/ali medzobno ščetko primerne velikosti.

Redni pregledi pri zobozdravniku so obvezni. V nekaterih primerih lahko zobozdravnik predlaga tudi parodontalno zdravljenje, da bi preprečil napredovanje bolezni oziroma trajne poškodbe obzobnih tkiv in kosti.

Menstruacija

Občasno se nekaterim ženskam ob menstruaciji vnamejo dlesni (menstruacijski gingivitis). Takrat jim dlesni krvavijo, pordijo in otečejo, na notranji strani lic pa lahko dobijo ranice. Za vnetje dlesni ob menstruaciji je značilno, da se zgodi tik pred začetkom perila in izzveni ob nastopu perila. Vedno ko pride do vnetja dlesni, moramo še posebno skrbno odstranjevati zobne obloge. Zmotno je razmišljanje, da bi morali vneto, boleče oziroma krvaveče mesto nekaj časa pustiti pri miru. Ravno nasprotno. Takrat moramo še posebno temeljito čistiti.

Nosečnost

Včasih so ženske znale reči, da z vsakim otrokom izgubiš en zob. Danes vemo, da to sploh ni nujno, saj lahko s temeljito ustno higieno vplivamo na dobro ustno zdravje.

Na začetku drugega ali tretjega meseca nosečnosti lahko ženske doleti porast vnetja dlesni ali nosečnostno vnetje dlesni (nosečnostni gingivitis), ki je vedno hujše in vztraja vse do osmega meseca. V tem času nekatere ženske opazijo zatekanje, krvavenje, pordelost ali občutljivost dlesni.

V nekaterih primerih se zaradi nosečnostnega gingivitisa otekle dlesni zelo odzivajo na draženje in tvorijo bule. Te rašče, imenovane nosečnostni granulom, niso nevarne in na splošno ne bolijo. Po porodu velikokrat uplahnejo in izginejo same, če pa se to ne zgodi, jih je priporočljivo odstraniti.

Vnetje dlesni je treba obravnavati resno in takoj ukrepati – izboljšati ustno higieno – ter s tem preprečiti, da bi se razvilo v napredovalo obliko parodontalne bolezni. Raziskave so pokazale povezavo med parodontalno boleznijo in predčasnim porodom ter prenizko porodno težo novorojencev. V nosečnosti je vsaka okužba, vključno s parodontalno, razlog za skrb. Pri nosečnici z napredovalo obliko parodontalne bolezni je verjetnost za predčasni porod in prenizko težo novorojenca sedemkrat večja kot pri nosečnici z zdravimi obzobnimi tkivi. Če nameravate zanositi, naj bo pregled pri zobozdravniku in ocena zdravja obzobnih tkiv del predpriprav.

Kontracepcija

Ženske, ki uživajo kontracepcijske tablete, so lahko nagnjene k enakemu stanju ustnega zdravja kot nosečnice. Lahko opazijo rdeče, krvaveče in otekle dlesni. Morale bi tudi vedeti, da nekatera zdravila (na primer antibiotiki), ki pomagajo zdraviti parodontalno bolezen, lahko zmanjšajo učinkovitost kontracepcijske tablete. Zato je pomembno, da v primeru zdravljenja parodontalne bolezni z antibiotiki terapevtu poveste, da uživate kontracepcijske tablete, še preden vam predpiše zdravila.

Menopavza in obdobje po njej

Tudi ženske, ki so v menopavzi ali v obdobju po njej, lahko opazijo spremembe v svojih ustih. Občutijo neugodje, vključno s suhimi usti, bolečimi in pekočimi občutki na dlesnih in spremenjen okus, še posebno za slano, ostro in kislo.

V tem obdobju se pojavi tudi izguba obzobne kosti, ki je povezana tako s parodontalno boleznijo kot z osteoporozo.

Katere pripomočke za ustno higieno izbrati

Da se v boj proti zobnim oblogam lahko spustimo predvsem s pravilno izbranim »orožjem«, je nedvomno. Zobne ščetke, ki imajo več tisoč ščetin, so dobra izbira. Velja, da več ko je ščetin, tanjše so – tanjše so, lažje dosežejo kritična mesta ob robu dlesni in temeljiteje lahko odstranijo bakterijske obloge oziroma povzročitelje vnetja dlesni.

Samo uporaba zobne ščetke pa ni dovolj. Vnetje dlesni se namreč začne v medzobnem prostoru. Zato k osnovnim pripomočkom za temeljito ustno higieno spada še medzobna ščetka in/ali zobna nitka. Velikost medzobne ščetke mora biti pravilno izbrana. Med uporabo morajo njene ščetine popolnoma zapolniti medzobni prostor, pri čemer mora biti vstavljanje ščetke v medzobni prostor brez velikega pritiskanja in seveda brez bolečine.

Kako do zdravega nasmeha

Skrbno opazovanje in nadzorovanje obzobnih tkiv ter odlična ustna higiena – vse to je še posebno pomembno za ženske, ki v obdobjih s hormonskim nihanjem opazijo spremembe v svojih ustih. Da bi zagotovili dobro ustno (in celotno!) zdravje, poskrbite, da boste zagotovo:

 • obiskali zobozdravnika in opravili preventivni pregled
  ter profesionalno čiščenje zob vsaj dvakrat letno
 • obvestili zobozdravnika o zdravilih, ki jih uživate, in o katerih koli spremembah,
  ki se nanašajo na vašo zdravstveno zgodovino
 • temeljito in redno ščetkali zobe ter čistili medzobne prostore
  z medzobno ščetko in/ali zobno nitko
 • posvetovali se s svojim zobozdravnikom ali ustnim higienikom
  o pravilni izbiri in uporabi pripomočkov za ustno higieno

Do zdravega in lepega nasmeha ni bližnjice. Se pa vedno lahko zanesemo na dobro zobno ščetko, nitko in medzobno ščetko, če jih bomo redno in pravilno uporabljali, pa tudi nadomestili z novimi, ko bodo obrabljene. Takoj ko postane temeljita ustna higiena del naših življenjskih navad, se lahko veselimo tudi zdravih zob in dlesni.


Nataša Sinovec,  
koordinatorica akcije Zdrave dlesni  .