Slovenci in Slovenke so prepričani, da je za zunanji videz ustno zdravje zelo pomembno. Tako je razbrati iz rezultatov ankete, ki smo jo izpeljali ob deseti vseslovenski akciji Zdrave dlesni. Med 938 vprašanimi se jih je kar 99, 36 % strinjalo s prejšnjo trditvijo. Poleg tega jih je kar 99, 04 % prepričanih, da zdravi zobje in dlesni izboljšajo samozavest.

Približno polovica anketiranih opazi, da imajo krvaveče dlesni. Od teh je 86, 55 % takih, ki krvavenje dlesni opazijo včasih, 12, 82 % pa pogosto.

V primerjavi z anketo, ki smo jo izpeljali leta 2005 je odstotek tistih, ki opazi krvaveče dlesni, letos precej manjši. Spremenilo se je razmerje med tistimi, ki vnetje opazijo včasih, pogosto ali nenehno. Ocenjujemo, da je razlog takih rezultatov dejstvo, da so ljudje danes bolje obveščeni in znake vnetja dlesni poznajo bolje kot včasih, zato jih tudi opazijo. Iz primerjave rezultatov obeh anket o opažanju pogoste in nenehne prisotnosti krvavečih dlesni pa sklepamo, da danes ljudje ne samo, da vnete dlesni opazijo temveč tudi ukrepajo. Ocenjujemo, da je ravno to razlog za upad pogostega in nenehnega krvavenja dlesni glede na leto 2005.

Približno polovico vprašanih vnete, krvaveče dlesni ob stiku z drugimi ljudmi spravlja v zadrego, drugo polovico pa ne.

Kljub prepričanju o pomembnosti zdravih zob in dlesni pa jih le približno petina meni, da ne bodo nikoli potrebovali zobne proteze, torej, da lahko svoje zobe ohranijo do konca svoji dni.

Rezultati letošnje ankete in primerjave z rezultati iz preteklosti nas napeljujejo na misel, da smo s svojimi prizadevanji v preteklih devetih letih pomagali k boljši ozaveščenosti ljudi glede prepoznavanja znakov vnetih dlesni. To je ključno, če želimo zmanjšati razširjenost parodontalne bolezni oziroma vnetja obzobnih tkiv.