Suha usta

Verjetno se vam je že kdaj zgodilo, da ste imeli občutek suhih ust. Morda takrat, ko ste prebolevali virozo in ste imeli zvišano temperaturo, morda ko ste bili pod pritiskom, morda ko ste morali veliko govoriti. Še veliko različnih primerov bi lahko našteli. Občasen občutek suhih ust ni nevaren. Če pa se začne pogosto ponavljati in se za stalno naseli v naš vsakdan, takrat je dobro, da razmislimo o vzrokih njegovega nastanka.

pitje-vode

Suha usta ali kserostomija je posledica premajhnega ali celo prekinjenega izločanja sline. O suhih ustih navadno ne govorimo kot o bolezni, gre pa lahko za simptom različnih zdravstvenih stanj, stranski učinek pri obsevanju vratu in glave ali za stranski učinek različnih zdravil. Za suhimi usti pogosto tožijo starejši ljudje. Razlog za to so večinoma najrazličnejša zdravila, ki jih starejši ljudje uživajo, ne samo starost.

Zakaj je slina pomembna

Ustrezno izločanje sline vlaži tkiva v ustih, čisti ustno votlino in med žvečenjem hrane začne prebavni proces. Zato je slina zelo pomembna. Deluje protimikrobno, mehansko čisti, nadzira vrednost pH v ustih, odstranjuje koščke hrane iz različnih kotičkov v ustih, vodapa tudi oskrbuje zobe z minerali. Če je izločanje sline zmanjšano ali preneha, se pojavijo težave s prehranjevanjem, požiranjem, govorjenjem, suha usta pa lahko vplivajo tudi na spalne navade.

Posledice suhih ust, ki trajajo dalj časa, so parodontalna bolezen, zobna gniloba, izguba zob, poškodbe sluznice, trajen slab zadah, nezmožnost pravilnega okušanja hrane, pekoč občutek v ustih in vnetje v zgornjem prebavno-črevesnem traktu.

Ljudje s protezami pogosto tožijo, da njihove zobne proteze postanejo neudobne in jih je vedno težje obdržati na njihovem mestu. Predvsem ponoči se ljudje s takimi težavami prebujajo z nenehno potrebo po vlaženju ust.

Znaki za prepoznavanje suhih ust

Ljudje s suhimi usti pogosto tožijo o težavah s hranjenjem, govorjenjem, požiranjem in uporabo zobnih protez. Še posebno težko žvečijo ter požirajo suho in drobljivo hrano, kot so kosmiči, piškoti in krekerji. Jezik občutijo kot lepljiv, boleč, opažajo spremenjeno zaznavanje okusov, imajo bolečine v grlu in hkrati zelo povečano potrebo po pitju vode, predvsem ponoči.

Zakaj usta postanejo suha

Po podatkih Ameriškega zobozdravstvenega združenja je najpogostejši vzrok suhih ust redno uživanje različnih zdravil (antidepresivi, antihistaminiki, protivnetna sredstva, antiparkinsoniki itn.). Vsaka sprememba v delovanju žlez slinavk ali zamašenih izvodnih kanalov lahko povzroči zmanjšan pretok sline. Lahko gre za začasno ali dolgotrajno suha usta. Dejavniki, ki so vzrok za dolgotrajno suha usta, so radioterapija, operacije glave in vratu, sladkorna bolezen, Sjögrenov sindrom, revmatski artritis. Začasno suha usta pa lahko povzročijo na primer občutek tesnobe, stres, depresija, pomanjkanje vitaminov, dihanje skozi usta, zvišan krvni tlak, hormonske spremembe, kajenje.

Prva pomoč

Trenutno olajšanje dosežemo s pitjem vode, s pogostimi kratkimi požirki. Ker pa je slina tako pomembna, zdravniki in zobozdravniki pogosto priporočajo žvečenje žvečilnih gumijev brez sladkorja. S tem poskušamo spodbuditi pretok sline, tako da si usta pomagajo z lastnimi obrambnimi mehanizmi. Odsvetuje se uporaba ustnih vod z alkoholom in zobnih past, ki vsebujejo natrijev lavrilsulfat (SLS – Sodium Lauryl Sulphate). Prav tako se odsvetuje pitje kave, alkohola in gaziranih pijač.

Bioxtra_izdelki-za-suha-ustaLajšanje težav s suhimi usti

Če gre za dolgotrajnejše težave s suhimi usti, prva pomoč ne bo dovolj. Pitje vode ne more zagotoviti občutka trajne vlažnosti, niti ne more nadomestiti naravne sline in njene vloge pri vzdrževanju ustnega zdravja, udobja in svežine. Zato si v takih primerih pomagamo z izdelki, ki imajo posebne aktivne sestavine, namenjene posebej negi suhih ust, vzdrževanju njihove vlažnosti in spodbujanju nastajanja sline.

Temeljita vsakodnevna ustna higiena je nujna, saj se v suhih ustih zobna gniloba in vnetje obzobnih tkiv razvijeta še prej kot sicer. Zato moramo skrbno in redno odstranjevati zobne obloge, kjer se skrivajo bakterije – povzročiteljice zobne gnilobe in vnetja dlesni. Uporabimo nežno zobno pasto z vlažilnimi učinkovinami in brez SLS-a. Nego dopolnimo z ustno vodo brez alkohola. Za dolgotrajno vlaženje ponoči, pa tudi čez dan, uporabimo vlažilne gele s posebnimi učinkovinami, ki se počasi sproščajo in zagotavljajo dolgotrajno vlaženje suhih ust. Taki geli hkrati zavirajo nastajanje zobnih oblog. Za spodbujanje izločanja sline žvečimo žvečilni gumi brez sladkorja. Če menite, da imate suha usta, ugotavljanje vzroka prepustite strokovnjaku. Ne pozabite tudi, da suha usta niso del staranja in da je treba za to težavo poiskati pravi vzrok. Pri zdravniku ali zobozdravniku boste zagotovo dobili pravi odgovor.

Michael Dvorak, dr. dent. med., Zobozdravstveni center Alfa Dental, Maribor..


This entry was posted in clanki. Bookmark the permalink.

Comments are closed.