Pravilna ustna higiena

Zagotovo je bolje preprečevati kot zdraviti. S pravilno ustno higieno lahko preprečimo parodontalne bolezni oz. vsaj zaustavimo njihovo napredovanje.

Povzročitelja vnetja obzobnih tkiv, bakterije, ki se lepijo na površino zob in dlesni, moramo odstraniti. To storimo mehanično s pripomočki za čiščenje zob.

Ustno votlino si je treba čistiti vsaj dvakrat dnevno. Čiščenje zob mora biti temeljito, torej vse zobne površine – ne samo sprednje, zadnje in grizne, pač pa tudi ploskve med zobmi. To pomeni, da čiščenje samo z zobno ščetko ni dovolj. Nujno si je treba zobe očistiti tudi z zobno nitko, ali posebno ščetko za medzobne prostore (medzobno oz. interdentalno ščetko). Šele tako bomo očistili mehke zobne obloge na vseh zobnih površinah.

Zobna ščetka mora biti kakovostna, ne pretrda, da ne poškoduje dlesni.

Vsaj enkrat do dvakrat na leto je treba na pregled k zobozdravniku. Tisti, ki imajo parodontalno bolezen v družini, morajo k zobozdravniku hoditi še bolj pogosto.

Kaj lahko storimo sami?

Temeljito dnevno čiščenje zob – odstranjevanje mehkih zobnih oblog,

Ščetkanje z zobno ščetko in

čiščenje medzobnih prostorov z zobno nitko ali medzobnimi ščetkami.

Redno odstranjevanje trdih zobnih oblog oz. zobnega kamna pri zobozdravniku.

Redni kontrolni pregledi pri zobozdravniku.

Vnetje dlesni (gingivitis) z vzdževanjem temeljite ustne higiene lahko odpravimo. Če se znaki vnetja kljub temu nadaljujejo moramo obiskati osebnega zobozdravnika.

Parodontitis pa pomeni razgradnjo kosti in tkiv, ki držijo zob v čeljusti. Ko so te strukture prizadete, je nemogoče vrniti tkiva na začetno normalno stanje. S pravilnim zdravljenjem je bolezen možno ustaviti. Zobozdravnik iz obzobnih žepov odstrani trde zobne obloge in s posebnimi inštrumenti zgladi površino zobne korenine. Pri začetni in zmerni obliki bolezni je to začetno zdravljenje parodontalne bolezni običajno dovolj. Pri napredovali obliki bolezni s globokimi obzobnimi žepi in resno izgubo alveolne kosti pa je potrebno še kirurško zdravljenje pri specialistu parodontologu.