Najpogostejša vprašanja in odgovori

Spoštovani! Slučajno sem naletel na vašo stran. Jaz sem preprečil pogosto krvavenje iz dlesni, da pred umivanjem zob za 5 minut namočim krtačko v vročo vodo. Niti ni potrebno vsak dan. Tako enostavno, pa nikjer nobenega takšnega priporočila. Celo, ko zobozdravnika v kakšni reviji vprašajo glede krvavenja iz dlesni, ne omeni tega. Lep pozdrav, J. K.


Odgovor:
Glavni vzrok vnetja dlesni so bakterije, ki se zadržujejo ob njenem robu. Če te vsakodnevno odstranjujemo bo dlesen zdrava. Če se bakterije kopičijo na zobeh po določenem času povzročijo vnetje dlesni, ki se kaže s tem, da se spremeni njena barva, površina, oblika in na dotik zakrvavi. Vlakna zobnih ščetk so različnih trdot od trdih, srednjih do mehkih. Če ščetko za nekaj časa potopimo v vročo vodo postanejo vlakna mehkejša. Zagotovo je bila vaša tehnika čiščenja zob neustrezna. S tem, da ščetko potopite v vročo vodo postane mehkejša in verjetno bolje odstranjujete mehke zobne obloge, s tem pa odstranjujete vzrok vnetja dlesni.

Spoštovani, imam težave z dlesnimi, ki se dvigujejo in tako postaja vidne vedno več sklenine, zobozdravnica mi je dejala, da ne obstajajo posebne metode zdravljenja, da je največ kar lahko naredim, da vzdržujem čim boljšo ustno higieno in ko bo stanje postalo kritično, da se lahko očisti žepke če je to potrebno. Ali morda vi poznate kakšno metodo zdravljenja, ki bi mi koristila? Težave z dlesnimi so se začele pred cca 7 leti, to je pri starosti 26 let. Drugače sem dobrega zdravja. Zobozdravnica mi je svetovala, naj začnem ponovno uživati meso, vedoč, da se prehranjujem vegetarijansko, vendar po mojem mnenju to ne more biti vzrok nastalih težav, glede na to da pri svoji prehrani pazim da so vključene sve beljakovine, ki so sicer v mesu. Z velikim veseljem sem prebirala vaša mnenja, vendar svojega problema nisem zasledila. Stara sem 26 let. Že nekaj let mi dlesni neprestano “lezejo” in jih je vedno manj. Osebni zobozdravnik mi je dlesni že večkrat premazal z lakom vendar se to še naprej ponavlja. Res je, da imamo takšne probleme v družini (oče ima še večje) ampak sama bi rada čimveč naredila za svoje zobe. Redno jih umivam (vsaj 2× dnevno, uporabljam ustno vodico, ko kupujem zobno ščetko pazim, da ni pretrda,…) a brez uspeha. Sicer sem jih tudi že “slišala” da ščetkam premočno, ker bi resnično rada imela bele in zdrave zobe. Naj povem še to: ne kadim, kavo pijem 1× dnevno, če sploh jo, pravega čaja zelo malo, jem pa veliko sadja in zelenjave (vegetarijanka), žal tudi nekaj sladkega. Upam na vašo strokovno pomoč in vas lepo pozdravljam, Maja Šmid


Odgovor:
Dvigovanje dlesni ali umik dlesni nastane zaradi različnih vzrokov: anatomskih značilnosti alveolne kosti, to je ličnega dela, ki je včasih prekinjen v obliki okna ali celo manjka in zobno korenino pokriva le dlesen; nepravilnega položaja zoba v zobni vrsti; stiskanja zob ali škripanja; parodontalne bolezni; ortodontskega pomika zob; nepravilnega ščetkanja ali pretrde ščetke… O možnostih prekrivanja razgaljenih zob se posvetujte še s specialistom parodontologom.

Že leta se “borim” s parodontalno boleznijo in sem (od včeraj ) prestrašena, saj mi je moj zobozdravnik, ko sem prišla k njemu, ker mi je otekla dlesen nad prvim zobom dejal, da ni več pomoči in da moram zob izpuliti, če to ne bom kmalu storila mi bo nadaljnje vnetje razjedlo kost čeljusti. Na moje vprašanje kaj bi se eventualno dalo storiti, da se to vnetje pozdravi oz. ta gnojni žepek, ki ga imam že več kot eno leto, mi ni mogel svetovati. Pred 5 leti mi je vse gornje zobe obrusil in jih med seboj povezal (dve polovici), da bi tako dejansko ustavil propadanje. Moram reči, da nikoli nisem krvavela iz dlesni kot se to (tudi na vašem prospektu) večinoma navaja pri tej bolezni – meni enostavno dlesen izgine.
Stara sem 46 let in bi se želela vsaj še nekaj let iz srca nasmejati (z odprtimi usti), zato vas sprašujem ali je kakšna možnost pozdraviti ta vnetja in ali obstaja možnost posveta s kakšnim specialistom za te vrste ustnih bolezni, ker vem da je pač potrebno videti stanje in nato svetovati.


Odgovor:
Pred vsako nadomestitvijo zob ali v vašem primeru povezovanju zob s prevlekami morajo biti obzobna tkiva zdrava. Bojim se, da je bila bolezen prisotna že pred 5 leti. Če je bila, potem bi jo zobozdravnik moral pozdraviti pred tem, ker samo povezovanje ne zaustavi propada obzobnih tkiv. Običajno bolezen traja 10 ali 15 let predno se sploh pojavijo večje težave. Če vas na vnetje obzobnih tkiv ne opozori vaš zobozdravnik, sploh ne veste, da so tkiva že prizadeta. Če pa se bolezen ne zdravi, vodi v izgubo zob.
Torej, kako je bolezen že napredovala in osnovno zdravljenje parodontalne bolezni bo naredil vaš zobozdravnik, ocenil uspeh tega zdravljenja po 2 ali 3 mesecih in se odločil, če je potrebno nadaljevanje zdravljenja pri specialistu.

Spoštovani,
imam grozne težave z dlesnimi, ki so že močno dvignjene, kar me najbolj moti zaradi estetskega videza, seveda pa imam težave z vročo in mrzlo hrano-pijačo. Zobje so sicer zdravi. Pred 2 meseci mi je dlesen nad zgornjo enico zatekla. Ko sem se pogledala z ogledali z notranje strani dlesni, sem doživela šok, saj je bila vidna KOST, dlesen pa obupno dvignjena (spredaj ni tako hudo). Takoj sem šla k zobozdravniku, ki mi je rekel, da je to žepek, očistil mi ga je z ultrazvokom in vbrizgal zdravilo. To se mi je ponovilo čez en mesec. Dejal mi je, da je to dedno (mojemu očetu so pri 50-ih morali zaradi majavosti izpuliti vse ZDRAVE zobe, zdaj ima totalno protezo), da ni posebnega zdravljenja za to, da naj vzdržujem ustno higieno. Težave z dviganjem dlesni imam že več let (stara sem 42 let), sicer sem zdrava in živim zdravo. Kako bi lahko prišla na pregled v Center za ustne bolezni in parodontoze, ker se ne morem sprijazniti s tem, da ni pomoči glede tega problema. Ali je potrebna napotnica, ali jo lahko napiše tudi moj splošni zdravnik – hodim namreč k zasebnemu zobozdravniku brez koncesije?
Najlepše se zahvaljujem za odgovor in vas lepo pozdravljam, Tatjana


Odgovor:
Zaradi vnetja in izgube obzobnih tkiv se ob zobeh pojavijo obzobni žepi ali pa dlesen sledi čeljustni kosti, ki izginja in zobje postajajo daljši. Izpostavljene zobne korenine so občutljive na temperaturne spremembe. Potek parodontalne bolezni je kroničen z akutnimi zapleti kot so absces obzobnega žepa, ki ga opisujete. Zobozdravnik vam je nudil prvo pomoč, vendar pa je potrebno oceniti stanje obzobnih tkiv okrog vseh zob in zdravljenje nadaljevati. Če Vam osebni zobozdravnik ne uspe zaustaviti nadalnjega propada obzobnih tkiv Vas napoti k specialistu za ustne bolezni in parodontologijo. Napotnico lahko napiše tudi splošni zdravnik, čeprav je tekom zdravljenja običajno potrebno sodelovanje specialista in vašega osebnega zobozdravnika; zato je bolje če Vas napoti osebni zobozdravnik.

Spoštovani! Na spodnji desni dlesni (na samem robu) imam “izrastek” (velikosti premera cca. 3 mm-kot majhno zrno graha). Je malce temnejše barve kot sama dlesen. Bolečine ne čutim, tudi ob ščetkanju le-ta ne krvavi in me tudi ne moti. Mislil sem, da bo sčasoma izginilo, vendar glede na to, da je že kar nekaj časa (nekaj mesecev), sem se Vas odločil povprašati, ko sem na internetu zasledil vašo rubriko o problemih dlesni. Morebiti veste zakaj se pojavijo takšni “izrastki”. Prehranjujem se normalno, alkohola absolutno ne pijem in ravno tako nisem kadilec. Zobe si ščetkam redno vsaj 2x dnevno. Zobozdravnika obiščem cca. 3 x letno.Prosil bi vas, če mi lahko glede na moj “laični” opis karkoli svetujete oz. poveste kaj bi to lahko bilo. Upam, da ni kaj hujšega. Po zdravniških leksikonih sem nekaj prebiral, vendar si sam ne znam ravno prav razložiti, saj so nekateri simptomi dokaj podobni. Gre mogoče za “gingivitis” ali bi lahko bilo tudi kaj hujšega? V pričakovanju ugodnega odgovora se vam zahvaljujem in opravičujem za “laična” vprašanja!
Lep pozdrav, A. J.


Odgovor:
Glede na opis in lego spremembe, ki jo imate na dlesni je mogoče to nezločesto in relativno pogosto razraščanje tkiva, ki izvira iz pozobnice. Zraste lahko od 0,5 do 2 cm, vzrok pa je neznan. Odstranjuje se kirurško. Brez pregleda je to seveda le ugibanje, zato vam svetujem, da obiščete svojega zobozdravnika, ki vas bo, če bo potrebno, poslal k specialistu za ustne bolezni in parodontologijo.

Stara sem 25 let in imam težave z dlesnimi, ki se dvigujejo, kar sem ugotovila v zadnjih mesecih. Na zgornjih štiricah se dvigujejo, tako da se mi vidi zobni vrat..Zobe si umivam redno 2x dnevno z mehko krtačko in nato dlesni namažem s propolisom…kar mi je svetoval zobozdravnik. Odstranil mi je tudi zobni kamen, ki naj bi bil vzrok za odmik dlesni, vendar imam po umivanju dlesni živo rdeče..in dlesni se še vedno pomikajo od zoba..Povedati moram tudi to, da so mi v enem letu odstranili 3 modrostne zobe in da nosim zgornji aparat za zobe. Zanima me kaj je vzrok za odmik dlesni. Povem naj še da jem največ slane stvari, malo sadja, pijem kavo in kadim…mogoče tudi to vpliva na dlesni…Zanima me tudi, če bi mi električna krtačka preprečila odmik dlesni…in če obstaja kakšna oblika zdravljenja, kako lahko to preprečim…


Odgovor:
Vzokov za umik dlesni je več: tako na primer so vzrok lahko anatomske značilnosti čeljustne kosti na ličnih straneh zob, kjer je kost tanka ali je včasih sploh ni in dlesen sčasoma sledi kosti, drug vzrok je lahko nepravilno ščetkanje zob ali trda zobna ščetka, nepravilen položaj zoba je prav tako tudi vzrok za umik dlesni, tudi nepravilen položaj zoba povzroči razgaljenost zobne korenine. Prav tako pa opažamo umik dlesni pri ortodontskem zdravljenju. Za vas velja sledeče: ščetkanje zob od dlesni proti zobu (od rdečega k belemu) s srednje trdo ali mehko ščetko. Pri tem je pomemben čas ščetkanja ne pa sila s katero pritiskate ščetko ob zobe in dlesno. Nujna je uporaba tudi ostalih pripomočkov za čiščenje medzobnih prostorov. Glede možnosti prekrivanja razgaljenih zob pa se bo odločilo po končanem ortodontskem zdravljenju. Omenjate, da ste kadilka in kajenje je pomemben rizični dejavnik za parodontalno bolezen.

Stara sem 32 let. Jem raznoliko vendar zdravo hrano, gibam se na svežem zraku in se ukvarjam s športom. Pred tremi leti sem bila na lastno željo napotena pregled, ki naj bi preveril stanje mojih dlesni. Zdravnik na stomatološki kliniki mi je meril spuščanje dlesni mi je rekel, da zaenkrat ni nikakršnih znakov paradontoze… Malo sem se pomirila, vendar me vsak zdravnik opozarja, da sem mi pretirano nabira zobni kamen. Moj zobozdravnik mi ga odstranjuje na pol leta, vendar se mi po vsakem posegu kamen hitro nebere nazaj (že približno po 2 mesecih)… Kako lahko to preprečim? Zobe si umivam dvakrat dnevno po štiri minute z sonik zobno ščetko, pravtako pa upoirabljam zobno nitko. Vem, da se mogoče malo paranoična, vendar sta oba starša zbolela za paradontozo in zgodaj izgubila zobe. Kako lahko sama zaviram razvoj te bolezni? Obstajajo kakšne obloge ali kaj podobnega? Hvala in lep pozdrav, Tjaša


Odgovor:
Zobni kamen nastane, ko se v mehke zobne obloge vgradijo minerali iz sline. Če ni mehkih zobnih oblog, ni osnove za nastanek zobnega kamna. Kljub skrbnemu čiščenju pa vseeno opažamo nastanek trdih zobnih oblog predvsem ob izvodilih žlež slinavk, to je na notranjih ploskvah spodnjih sekalcev in na ličnih ploskvah zgornjih kočnikov. Prav tako zobni kamen hitreje nastaja na zobeh, ki so v zobnem loku v nepravilnem položaju, ker je čiščenje takih zob težje. Nastanek zobnega kamna in vnetja obzobnih tkiv preprečimo s pravilnim čiščenjem zob. Priporočamo tudi redne preglede pri zobozdravniku.