7 korakov do zdravega nasmeha

  • Nasmeh   •   October 2, 2017

Kadar govorimo o zdravem nasmehu, imamo v mislih zdrave zobe, zdrava obzobna tkiva in zdravo ustno sluznico. Mnogo je bilo že napisanega o tem, kako slabo ustno zdravje lahko vpliva na infarkt, možgansko kap, sladkorno bolezen, prezgodnji porod in prenizko porodno težo novorojenčka, pa tudi na pljučna obolenja in oslabljen imunski sistem. Zdrav nasmeh je torej tudi odsev zdravega človeka.

Poznavanje svoje ustne votline

Svoj zunanji videz zelo dobro poznamo. Ko se pogledamo v ogledalo, vemo, kaj bomo videli. Vemo, kje je vdolbina, izboklina. Pa vemo to tudi o svojih zobeh? Če želimo dobro skrbeti za svoje zobe, se moramo zavedati skritih kotičkov v ustih in kritičnih mest, kot so zobni vsadki (implantati), mostički, zelo pomembna so kritična mesta tudi pri fiksnih ortodontskih aparatih. Ste si kdaj ogledali svoje zobe z zobnim ogledalcem z vseh strani? Ob bok poznavanju svoje ustne votline gre poznavanje samega sebe oziroma svojih življenjskih navad in vrednot. Kako se prehranjujemo, ali skrbimo za redno vadbo, smo podvrženi razvadam, kot so kajenje, pitje alkohola, kave – vse to so dejavniki, ki vplivajo na zdrav nasmeh. In ne nazadnje, iskreno si odgovorimo na vprašanje, koliko nam zdrav nasmeh sploh pomeni. Koliko nam pomeni zdravje?

Nimam časa

Kdor se je vsaj spogledoval z upravljanjem časa, ve, da imamo vsi enako časa, 24 ur na dan. Res pa je, da s časom različno ravnamo. Goethe je menda rekel, da stvari, ki nam veliko pomenijo, ne bi smele biti nikoli prepuščene na milost in nemilost stvarem, ki nam malo pomenijo. Zato je pomembno, da veste, koliko vam pomeni zdrav nasmeh. Ker ste v prvem koraku spoznali svojo ustno votlino, je zdaj čas, da si zastavite vprašanje, koliko časa bo potrebno in koliko ste ga pripravljeni nameniti za ohranjanje zdrave ustne votline.

Finančni vidik

Rek, da je bolje preprečevati kot zdraviti, je zanimivo povezati tudi s finančnim vidikom ohranjanja ustnega zdravja. Vas mika razmišljanje o sistemu našega zdravstvenega zavarovanja, ki bo na področju zobozdravstva, kot kaže, sčasoma do golega oklestil večino storitev? To pomeni, da bomo morali za plačilo večine zobozdravstvenih storitev poskrbeti sami. Primerjajmo naložbo v čas in pripomočke za vzdrževanje zdravega nasmeha ter neprijetnosti, stroške in čas, ki jih zahteva zdravljenje pri zobozdravniku.

Izbira pripomočkov

Zdaj ko že poznate svojo ustno votlino in ko veste, koliko časa in denarja ste pripravljeni nameniti vzdrževanju ustnega zdravja, bo odločitev zagotovo enostavnejša. V veliko pomoč je tudi posvet s strokovnjakom – z zobozdravnikom ali ustnim higienikom –, ki vam bo glede na posebnosti vaše ustne votline lahko najbolje svetoval.

Čeprav je vaša ustna votlina edinstvena, tako kot ste edinstveni vi, so nekatera splošna pravila o izbiri pripomočkov skupna vsem. Zobna ščetka naj ima več tisoč tankih filamentnih vlaken, da se lahko uporablja brez velikega pritiska, hkrati pa bo temeljito očistila zobne obloge tudi v žlebu med dlesnijo in zobom. Če se odločate za električno zobno ščetko, je kakovostna sonična ščetka dobra izbira. Vrsto zobne nitke izberemo glede na tesnost zobnih stikov, velikost medzobne ščetke pa glede na velikosti medzobnih prostorov. Za medzobne ščetke je dobro, da imajo čim tanjše in prožno žično jedro. Tudi ščetine, ki jedro obdajajo, naj bodo tanke, prožne in primerno dolge. Med uporabo morajo zapolniti ves medzobni prostor ter očistiti vse površine zob in dlesni, vključno z žlebom med dlesnijo in zobom.

Zobne paste in ustne vode so za vzdrževanje temeljite ustne nege stranskega pomena. Dejstvo je, da zdravi ljudje lahko zdrave zobe in dlesni ohranjajo brez zobne paste in ustne vode, ne pa tudi brez zobne ščetke in pripomočkov za čiščenje medzobnih prostorov.

Pouk o uporabi pripomočkov

Zelo malo ljudi zna pravilno čistiti zobe. O pravilnem čiščenju zob govorimo takrat, ko z izbranimi pripomočki in načinom uporabe ob rednem odstranjevanju zobnih oblog v krajšem ali daljšem časovnem obdobju ne poškodujemo dlesni in/ali zob. Nekaj koristnih napotkov je v brezplačni spletni delavnici Za zdrav nasmeh na www.dlesni.com.

Če vas vaš zobozdravnik ali ustni higienik še ni poučil o ustni higieni, ga ob naslednjem obisku povprašajte o tem. To je dobra priložnost tudi za natančno spoznavanje ustne votline. Strokovnjak vam bo ob tem pokazal kritična mesta v vaši ustni votlini, svetoval primeren pripomoček za vzdrževanje in vas naučil njegove pravilne uporabe.

Znanje oziroma veščino izvajanja temeljite ustne higiene je dobro obnavljati. Ko dvakrat letno preventivno obiščemo zobozdravnika in opravimo profesionalno čiščenje zob, je idealen čas tudi za osvežitev tega znanja. Predvsem pa je pomembno, da se naučimo pravilnega vzdrževanja in čiščenja, kadar se v naših ustih kaj spremeni. Na primer, kadar dobimo zobni vsadek, mostiček ali katero drugo zobnoprotetično rešitev.

S pripravki za dvobarvno razkrivanje zobnih oblog, lahko preverimo kako temeljito imamo očiščene zobe.

Redni preventivni pregledi

Vas je strah zobozdravnika? Niste edini. Največkrat je strah pred zobozdravnikom povezan z bolečino, ki spremlja zobozdravstveni poseg. Rešitev je enostavna. Obiščite zobozdravnika takrat, ko vas nič ne boli – preventivno. Takrat tudi poseg ni boleč, saj gre za pregled. Če pri tem zobozdravnik najde začetek stanja, ki potrebuje zdravljenje, je tako zdravljenje hitrejše, enostavnejše in predvsem manj boleče. Poleg tega se danes lahko že vsi posegi opravijo brez bolečin. Tudi če vas zobozdravnika ni strah, velja enako – zobozdravnika je dobro preventivno obiskati dvakrat letno.

Ohranjanje motivacije

Ker je redna in temeljita ustna higiena bistvena, lahko za samomotivacijo enkrat ali dvakrat mesečno preverimo svojo temeljitost čiščenja zob. To naredimo s pripravki za dvobarvno razkrivanje zobnih oblog, saj nam takoj pokažejo, kako temeljiti smo bili pri čiščenju zob. Sveže zobne obloge, torej tiste, ki jih nismo odstranili pri zadnjem čiščenju, se obarvajo rdeče, modro pa tiste, ki nas morajo skrbeti. To so obloge, ki so na naših zobeh že več kot 24 ur, in hkrati tiste, ki lahko povzročijo zaplete z ustnim zdravjem.

Tudi redni preventivni obiski zobozdravnika na nas vplivajo zelo spodbudno. Po navadi smo nekaj dni pred obiskom, teden ali dva po njem pa zagotovo, izjemno motivirani za ustno higieno. Še posebno ko se izkaže, da z redno in temeljito ustno higieno uspešno ohranjamo svoje ustno zdravje.

2018-09-04T09:00:29+00:00