Stres in ustno zdravje

  • Ustna higiena   •   October 8, 2017

Že pred gospodarsko krizo se je veliko govorilo o stresu in njegovi povezavi z zdravjem. Vemo, da kronični stres lahko pripelje do množice zdravstvenih težav. Ena od njih je oslabljen imunski sistem, druga zvišan krvni pritisk, svoj davek pa lahko kronični stres zahteva celo pri zdravju obzobnih tkiv. Če obolelih obzobnih tkiv ne zdravimo, se zdravstveno stanje še bolj zaplete. Ustno in splošno zdravje sta namreč zelo povezana.

Stres in vaš nasmeh

Eden od učinkov stresa na posameznika je tudi njegova večja dovzetnost za škodljive navade, ki negativno vplivajo na ustno zdravje. Ljudje bolj posegajo po tobaku in alkoholu, po zobni ščetki pa manj. Te navade so hkrati dejavniki tveganja za razvoj vnetja obzobnih tkiv, ki je povezano z mnogo drugimi boleznimi, med drugim tudi z boleznimi srca in sladkorno boleznijo.

Da več kot polovica ljudi, izpostavljenih stresu, resnično zanemari redno uporabo zobne ščetke in pripomočkov za čiščenje medzobnih prostorov, potrjujejo rezultati raziskave. Poleg tega na povezavo med stresom in obolelimi dlesnimi vpliva hormon kortizol, ki se v telesu izloča v stresnih situacijah. Vloga kortizola je zvišanje krvnega tlaka in ravni glukoze v krvi ter utišanje imunskega odziva na vnetje. Telo pripravi na akcijo, da se lahko odziva stresnemu položaju primerno. Pri kroničnem stresu je raven kortizola višja in traja dalj časa. Raziskave so pokazale, da povečana količina kortizola v krvnem obtoku lahko vodi do bolj destruktivne oblike vnetja obzobnih tkiv.

Pometimo s krizo

S precej posploševanja bi lahko rekli, da dogodki, kot je svetovna gospodarska kriza, lahko povzročijo resno zdravstveno krizo posameznika. Dobra novica pa je, da ima posameznik na ohranjanje svojega zdravja še vedno večinski vpliv. V obdobju, ki je natrpano s stresom, moramo poskrbeti za zdravo sproščanje. Pomembna je redna telesna vadba, pa uravnotežena prehrana in dovolj spanja. Tak način življenja bo pripomogel tudi k ohranjanju ustnega zdravja in pomagal pri obrambi pred drugimi možnimi zdravstvenimi zapleti.

Poleg tega je v obdobju, polnem stresa, dobro negi svojih zob in dlesni nameniti še več pozornosti. Ščetkanje zob in roba dlesni z zobno ščetko, ki ima več tisoč tankih vlaken, bo temeljito opravilo z oblogami na kritičnem mestu za razvoj vnetja dlesni – na robu dlesni oziroma žlebu med dlesnijo in zobom. Kritična mesta za razvoj vnetja dlesni so tudi v medzobnih prostorih. Zanje poskrbimo z medzobnimi ščetkami in/ali zobnimi nitkami. Redna in pravilna uporaba teh pripomočkov bi morala zadostovati za ohranjanje zdravih zob in dlesni. Tudi pod mostički in okrog implantatov je precej tvegano za razvoj vnetja.

Ne odlašajmo z obiskom zobozdravnika, če nam dlesni dalj časa krvavijo in krvavenje kljub temeljiti ustni higieni ne preneha.

2018-09-03T09:43:28+00:00