Zdrave dlesni in zeleni čaj

  • Dlesni   •   October 2, 2017

Že več kot štiri tisočletja je zeleni čaj priljubljen napitek azijske kulture. V tradicionalni kitajski in japonski medicini velja, da pitje zelenega čaja zdravi bolezni in celi rane. Sodobne znanstvene raziskave pa ugotavljajo potencialne zdravstvene koristi pitja zelenega čaja predvsem na področju hujšanja, zdravja srca in preventive proti raku. Nedavno objavljena raziskava v Journal of Periodontology, uradni publikaciji ameriške akademije za parodontologijo, je razkrila še eno korist pitja zelenega čaja.

Raziskovalci so ugotovili, da redno vsakodnevno uživanje zelenega čaja lahko pomaga tudi za bolj zdrave zobe in dlesni. »Že dolgo se je domnevalo, da je v zelenem čaju veliko koristnega za zdravje,« pravi avtor raziskave dr. Yoshihiro Shimazaki z univerze Kyushu v Fukuoki na Japonskem. »Ker tukaj mnogi vsakodnevno pijemo zeleni čaj, smo s kolegi želeli raziskati, kako uživanje zelenega čaja vpliva na parodontalno zdravje, s posebnim poudarkom na povezavi med parodontalnim in splošnim zdravjem,« še dodaja.

Parodontalna bolezen

O parodontalni bolezni govorimo, če je v ustih kronično vnetje, ki prizadene najprej dlesni, pozneje pa globlja obzobna tkiva, vključno s kostjo, ki daje zobem oporo. Znaki vnetih dlesni so krvavitev, nabreklost, pordelost in občutljivost za dotik. Če se vnetje dlesni ne odpravi, bolezen počasi in tiho, a vztrajno napreduje. Ta proces po navadi poteka brez bolečin, končna postaja pa je izguba zob. A izgubljeni zobje so nič v primerjavi z vplivom, ki ga ima parodontalna bolezen na splošno zdravje – povečano tveganje za srčni infarkt, možganska kap, prezgodnji porod in nižja porodna teža novorojenca, oslabljen imunski sistem, sladkorna bolezen …

Zdrav nasmeh v zdravem telesu

S skrbjo za ustno zdravje je neposredno povezano tudi ohranjanje splošnega zdravja. Začne se z vsakodnevno temeljito in pravilno ustno higieno, zaokroži pa z rednimi preventivnimi pregledi pri zobozdravniku in profesionalno ustno higieno, ki vključuje tudi odstranjevanje zobnega kamna pri ustnem higieniku ali zobozdravniku. Pri izbiri pripomočkov je pomembno, da so učinkoviti in da se z njimi ne poškodujemo.

  • Z zobno ščetko, ki ima več tisoč tankih ščetin, bomo lahko nežno očistili rob dlesni, ne da bi se poškodovali. Obvezno moramo uporabiti tudi medzobne ščetke in/ali zobno nitko, s katerimi ne bomo očistili samo prostorov med zobmi, ampak tudi robove dlesni ob zobeh v medzobnih prostorih.

Na teh mestih se namreč vnetje razvije najprej. Tudi ni vseeno, kako vse te pripomočke uporabljamo. Redni obiski zobozdravnika ali ustnega higienika so koristni tudi zato, da se s strokovno pomočjo naučimo ali osvežimo znanje in spretnost pravilne uporabe zobne in medzobne ščetke ter nitke.

Antioksidanti

Ustna higiena je za ohranjanje ustnega zdravja najpomembnejša. Vemo pa, da k dobremu zdravju pripomore tudi zdrav način življenja z veliko gibanja in uravnoteženo prehrano. Kako lahko zeleni čaj pomaga pri ohranjanju parodontalnega zdravja? To sposobnost mu gre pripisati zaradi antioksidanta katehina, ki ga vsebuje. Protibakterijsko, protivirusno, protivnetno in antioksidantno delovanje so samo nekatera od mnogih, ki jih pripisujejo flavonoidom, kamor spada tudi katehin. Zaradi pozitivnega vpliva tudi na zdrave dlesni oziroma na ustno zdravje je skodelica zelenega čaja na dan zelo dobrodošla.

2018-09-03T10:30:37+00:00