Zobni vsadki v vsakdanji uporabi

  • Zobni vsadki   •   October 2, 2017

Sodobno protetično reševanje delne ali popolne brezzobosti temelji na zobnih vsadkih (dentalnih implantatih).

Zdolgoletnimi kliničnimi in konstrukcijskimi raziskavami sta se tako kakovost kot oblika vsadkov tako izpopolnili, da se je postopek vsaditve poenostavil in prešel v široko uporabo. To pomeni, da za implantološki poseg ni več nujno potreben specialist implantolog, ampak zobne vsadke lahko vgradi tudi temu primerno strokovno usposobljen splošni zobozdravnik.

Zakaj se odločiti za zobne vsadke

Najprimernejša protetična rešitev se izbere ali določi glede na kakovost kosti, njeno ohranjenost in željo pacienta.

Osnovni princip dentalne implantologije je, da se v čeljustno kost vsadi vijak, ki nadomešča izgubljeno zobno korenino. Tak vijak je sidro za protetično nadgradnjo, ki je lahko kovinsko-kompozitna, kovinsko-keramična ali cirkonijevo-keramična.

Pri nadomeščanju manjkajočih zob lahko rešujemo najrazličnejše težave:

  • nadomeščanje enega ali več posameznih manjkajočih zob, kjer zobni vsadek nadomesti korenino vsakega zoba

  • nadomeščanje več manjkajočih zob z manjšim številom zobnih vsadkov v obliki fiksnega protetičnega mosta

  • nadomeščanje vseh manjkajočih zob s snemnimi mostiči

  • vgraditev zobnih vsadkov za stabilizacijo totalnih zobnih protez

Kam po zobni vsadek

Vsaditev implantatov se lahko izvaja v bolje opremljeni zobni ambulanti z izurjenim zobozdravstvenim timom.

Vgrajevanje zobnih vsadkov od zobozdravnika zahteva dobro poznavanje implantološkega sistema, tehnike vgrajevanja in protetično načrtovanje v danem primeru. Zato ni nepomembno, da ima ordinacija tudi diagnostično opremo (3D RTG-ortopan), ki je potrebna za dobro načrtovanje in spremljanje kirurškega posega. Samo tako so zagotovljeni pogoji za uspešno načrtovanje in izvedbo implantoprotetičnega nadomeščanja manjkajočih zob.

Razlike med zobnimi vsadki

Razvoj na področju implantologije je prinesel tudi različne implantološke sisteme. V nemškem podjetju Bredent medical Gmbh so v sodelovanju s profesorjem dr. Langom iz Nürnberga razvili sistem Dental SKY implant. Gre za sistem, ki se ponaša z odlikami vodilnih implantoloških sistemov. Terapevtu zagotavlja izjemno protetično uporabnost, s katero lahko svojim pacientom zagotovi popolno in natančno prilegajočo se konstrukcijo z visoko estetsko vrednostjo.

Implantološki sistemi se med seboj razlikujejo tudi v metodi vgrajevanja, pri čemer sta tako za terapevta kot za pacienta najpomembnejša dejavnika čas in učinkovitost.

Pri podjetju Bredent medical Gmbh zagotavljajo tudi stalno izobraževanje in izpopolnjevanje zobozdravnikov o implantologiji – ne samo teoretično, temveč predvsem praktično.

Vzdrževanje zobnih vsadkov

Ko postanemo ponosen lastnik novih zobnih korenin oziroma zob, zgodbe še ni konec. Če želimo ohraniti svoj novi nasmeh, ki nam ga omogočajo zobni vsadki, je nujna temeljita in natančna ustna higiena, kjer se posebna pozornost namenja prav zobnim vsadkom.

Michael Dvorak, dr. dent. med., Zobozdravstveni center Alfa Dental, Maribor

2018-09-03T10:27:51+00:00