Diabetični stomatitis

  • Diabetes   •   October 2, 2017

Diabetes mellitus (sladkorna bolezen) sproža spremembe na ustni sluznici, katerih skupni imenovalec je diabetični stomatitis.

Izrazitost sprememb je odvisna od stopnje sladkorne bolezni. Ločimo dve osnovni stopnji, in sicer nadzorovano in nenadzorovano sladkorno bolezen. Razlika je v tem, da osebe z nadzorovano sladkorno boleznijo v primerjavi z zdravimi osebami nimajo nič več patoloških sprememb ustne sluznice. Zato so spremembe ustne sluznice značilne pri nenadzorovani sladkorni bolezni. Pri osebah s to diagnozo lahko opazimo sladkast ustni zadah, zadah po acetonu ter večji ali manjši občutek suhih ust. Opazimo tudi vneto sluznico, ki je rdeča in dovzetna za poškodbe predvsem pri nošenju slabo prilagojenih protetičnih pripomočkov. Pogostejše so okužbe, še posebno kandida na jeziku in v ustnih kotičkih. Pri teh osebah je pogost občutek pekoče ustne sluznice.

Vnetje je pogosto tako na sluznici dlesni (rdeča, zadebeljena ali otečena) kot tudi na parodonciju. Prizadeti parodoncij se kaže s hitrim razkrojem kostnega tkiva in poglabljanjem obzobnih žepkov ter s pogostimi gnojnimi izcedki. Dokazano je, da so te patološke spremembe odvisne od ravni glukoze v krvi. Višja je raven glukoze v krvi, manj so strukture v ustih odporne na okužbe, iz česar sledi tudi zmanjšana splošna odpornost organizma. Tudi zato je Candida albicans v ustih trdovratna nadloga, saj je zelo odporna na zdravljenje, dokler je koncentracija glukoze v krvi izrazito povečana.

Zdravljenje opisanih sprememb se izvaja splošno in lokalno. V splošno zdravljenje spada zdravljenje osnovne bolezni oziroma zniževanje ravni glukoze v krvi, lokalno zdravljenje pa so vsi posegi za izboljšanje stanja ustne sluznice in obzobnih tkiv.

Pri kombiniranem zdravljenju so zajete vse dokazane spremembe in simptomi.

Začne se s sanacijo zobovja (zdravljenje in plombiranje). Sledi odpravljanje draženja neprimernih protetičnih pripomočkov. Pri izvajanju teh posegov se je treba izogibati dodatnim poškodbam že tako občutljive ustne sluznice (npr. nalepljen zobni svaljek na suhi in razdraženi sluznici). Poleg krvavitve sluznice je možna še dodatna superinfekcija. Zato je potrebno pogosto izpiranje ust s primernimi antiseptičnimi učinkovinami (klorheksidin), po potrebi se predpišejo še antibiotiki. Kortikosteroidni pripravki so kontraindicirani in v tem primeru škodljivi.

  • Ustna higiena mora biti dosledna in temeljita, pri prehrani pa je treba biti pozoren na to, da ne vsebuje preveč ogljikovih hidratov.

Izogibati se je treba močnim začimbam, ki lahko dodatno dražijo spremenjeno sluznico. Nujno je popolno izogibanje alkoholnim pijačam in pripravkom za ustno higieno, ki vsebujejo koncentriran alkohol. Priporoča se tudi izogibanje kavnim napitkom in kajenju.

Zdravljenje ust se izvaja do prenehanja patoloških sprememb v ustih, bolnik pa mora biti še pod nadzorom diabetologa. Prognoza zdravljenja diabetičnega stomatitisa je ugodna, če se bolniki dobro odzivajo tudi na splošno antidiabetično zdravljenje.

2018-09-03T10:39:15+00:00