Loading...
Vnete dlesni2019-10-17T13:52:58+00:00

Kritična mesta zahtevajo temeljito in redno odstranjevanje mehkih oblog

Kaj je vnetje obzobnih tkiv oz. parodontalna bolezen?

Bakterije, ki se nabirajo ob robu dlesni, s svojimi strupi in prek imunskega odgovora organizma povzročijo vnetje in propad obzobnih tkiv. Sprva je vneta le dlesen (gingivitis), nato pa so prizadeta tudi druga obzobna tkiva: koreninski cement, pozobnica in alveolna kost (parodontitis).

Zakaj dlesen zakrvavi in kaj se dogaja v tkivih, ki držijo zob v čeljusti

V ustih imamo ogromno različnih mikroorganizmov. Ti se lepijo na zobe in dlesen. Če jih vsakodnevno ne odstranjujemo, povzročijo vnetje dlesni, so torej glavni povzročitelji parodontalne bolezni. S kopičenjem bakterij na zobeh nastajajo mehke zobne obloge ali zobni plak, v katerem so ugodne razmere za njihovo razmnoževanje. Bakterije s svojimi strupi poškodujejo mehka tkiva. Poleg tega se ob vnetnem procesu aktivira človekov zaščitni, imunski sistem, ki po eni strani poskuša omejiti vnetje, po drugi pa z vnetnimi mediatorji, ki se sproščajo ob tem, povzroči propad lastnih tkiv. Kot prvi znak vnetja dlesni se pojavi krvavitev.

Če je vneta samo dlesen, bi bolezen lahko zaustavili in obzobna tkiva bi se lahko popolnoma pozdravila. Če pa tega ne storimo, bo bolezen napredovala z vsemi svojimi posledicami, kot je propad obzobnih tkiv, in veliko verjetnostjo nastanka nekaterih sistemskih bolezni.

Nezdravljeno vnetje dlesni napreduje v globlja obzobna tkiva, nastanejo tako imenovani obzobni žepi, v katerih se prav tako kopičijo bakterije. Z napredovanjem bolezni se obzobni žepi poglabljajo, ker propadajo vsa tkiva, ki držijo zob v čeljusti. Zobje se začno majati, na koncu pa preprosto izpadejo, ker nimajo več opore. Bolniki razen krvavitve nimajo večjih težav, bolna tkiva ne povzročajo preglavic, zato se jim zdi stanje še vedno povsem normalno. Šele ko se jim zobje zelo podaljšajo ali ob opaznem majanju zob ali zaradi ustnega zadaha se oglasijo pri zobozdravniku.

Če si zobe in dlesni ne očistimo dovolj temeljito, mehke zobne obloge sčasoma poapnijo, tako da nastanejo trde zobne obloge, ki jim pravimo zobni kamen. Na njem se mehke zobne obloge še hitreje nabirajo. Zobni kamen lahko odstrani le zobozdravnik.