Kje se začne vnetje dlesni

  • Dlesni   •   October 9, 2017

O vnetih dlesnih (gingivitisu) govorimo, če dlesen spremeni barvo s svetlo rožnate na rdečo, oteče oziroma nabrekne, postane občutljiva za dotik in že pri ščetkanju ali ugrizu v tršo hrano zakrvavi. Vnete dlesni moramo obravnavati resno in ob prvih znakih vnetja takoj ukrepati. Nezdravljeno vnetje dlesni se lahko razvije v težje oblike vnetja obzobnih tkiv ali parodontalne bolezni.

Parodontalna bolezen je najbolj razširjena kronična bolezen. Njeno delovanje se ne odraža samo v ustih, temveč je povezano s sistemskim zdravjem.

Zakaj se dlesni vnamejo

Glavni povzročitelj vnetja dlesni so bakterije v mehkih zobnih oblogah (zobnem plaku), ki se nabirajo po robu dlesni. Zaradi strupov, ki jih izločajo, in imunskega odgovora organizma pride do vnetja in propada obzobnih tkiv.

Kadar govorimo o robu dlesni, verjetno vsak najprej pomisli na rob dlesni, ki ga lepo vidimo, ko se pogledamo v ogledalo. Zelo pomembno je, da se zavedamo, da ima dlesen svoj rob tudi tam, kjer ga ne vidimo – v medzobnem prostoru. Tudi v medzobnem prostoru dlesen objema zob. Ob prečnem prerezu medzobnega prostora med kočniki se pokaže, da ima dlesen na tem mestu obliko sedla. In ne samo to. Na tem mestu je tudi zgradba povrhnjice dlesni drugačna. Zelo poenostavljeno rečeno, na tem mestu je dlesen bolj občutljiva in dovzetna za vnetje.

Znak za alarm

Kadar opazimo, da dlesni krvavijo, moramo takoj ukrepati. Velja namreč, da se iz vsakega gingivitisa ne razvije parodontitis, vsak parodontitis pa se razvije iz gingivitisa. Parodontitis je stanje, ko so vneta že globlja obzobna tkiva (koreninski cement, pozobnica in alveolna kost). Hkrati je to tudi stanje, ki poveča tveganje za nastanek resnih zdravstvenih težav, kot so možganska kap, srčni infarkt, oslabljen imunski sistem, prezgodnji porod in nizka porodna teža novorojenca, pljučna obolenja. Rezultati najnovejše raziskave ameriškega združenja za raziskovanje raka nakazujejo, da bi kronični parodontitis lahko predstavljal veliko tudi klinično tveganje za razvoj ploščatoceličnega karcinoma v glavi in vratu.

En, dva, tri – vnetih dlesni ni

Prvi korak. Če hočemo imeti zdrave zobe in dlesni, moramo odstraniti povzročitelja nevšečnosti – mehke zobne obloge oziroma bakterije v njih. Za čiščenje zob uporabimo mehko zobno ščetko z več tisoč tankimi vlakni, da bomo lahko temeljito in hkrati nežno odstranili zobne obloge po robu dlesni oziroma da bomo očistili žleb med dlesnimi in zobom. Srednje trde in trde ščetke imajo predebele ščetine, da bi to delo lahko opravile. Poleg tega s tako ščetko tvegamo poškodbe dlesni.

Drugi korak. Zdaj vemo, kje se vnetje dlesni začne. Zato tudi vemo, da za temeljito ustno higieno čiščenje zob samo z zobno ščetko ne bo dovolj. Očistiti moramo tudi medzobne prostore. Uporabimo medzobno ščetko in/ali zobno nitko. Velikost medzobne ščetke mora biti pravilno izbrana. Spomnimo se, da ima dlesen v medzobnem prostoru obliko sedla. Poleg tega so ploskve kočnikov, ki tvorijo medzobni prostor, velikokrat vbočene. Zato mora biti velikost medzobne ščetke taka, da bo s svojimi ščetinami zapolnila ves medzobni prostor in očistila vse površine, ki ga tvorijo. Očistiti mora tudi žleb med dlesnijo in zobom. O pravilni izbiri in uporabi medzobne ščetke se je najbolje posvetovati s svojim zobozdravnikom ali ustnim higienikom. Enako velja za zobno nitko.

Tretji korak. Včasih se zaradi različnih dejavnikov zgodi, da tudi z redno in pravilno ustno higieno z zobno in medzobno ščetko ne moremo zagotoviti obvladovanja mehkih zobnih oblog, tako da bi preprečili razvoj vnetja dlesni. Kajenje, stres, hormonske spremembe, sladkorna bolezen in nekoliko tudi dedna dispozicija so dejavniki, ki poslabšujejo stanje obzobnih tkiv. Pomagamo si lahko z različnimi preparati (na primer takimi, ki vsebujejo klorheksidin – zobne paste, ustne vode, geli, pršila). Vendar se moramo zavedati, da je uporaba teh izdelkov, ne glede na vrsto učinkovine v preparatu in ne glede na vrsto preparata, predvsem podpora mehanskemu odstranjevanju zobnih oblog. Če ne bomo temeljiti z zobno in medzobno ščetko ter zobno nitko, nam nobena čarobna formula ne more pomagati.

2019-10-17T13:24:18+00:00