Nega in skrb za zobne vsadke

  • Zobni vsadki  •   October 2, 2017

Včasih je bilo samo po sebi umevno, da smo z vsakim letom življenja bližje brezzobi čeljusti oziroma zobni protezi. Danes vemo, da to sploh ni nujno, saj svoje zobe lahko s pravilno nego, vzdrževanjem in pravim odnosom do zdravja ohranimo do konca svojih dni. Kljub temu zavedanju je veliko najrazličnejših vzrokov, zaradi katerih se nam na poti do tega cilja vseeno lahko zalomi, tako da izgubimo enega ali več svojih zob. Ena od možnosti za nadomestitev manjkajočih zob je zobni vsadek (implantat).

Implantologija in implantati

Pred skoraj 60 leti je švedski profesor Brånemark pri svojem raziskovalnem delu po naključju ugotovil, da kostno tkivo trdno obda oziroma se »vraste« v element iz titana. Do vgradnje prvega titanovega zobnega vsadka ni bilo več daleč.

Zobni vsadek (implantat) je sestavljen iz umetne zobne korenine, ki se vstavi v čeljustno kost, in iz nadomestnega zoba, ki se pritrdi na umetno korenino. Zobni vsadek lahko nadomesti en manjkajoči zob, lahko pa je tudi sidrišče, na katero se pritrdi več zob ali celo proteza.

Prednosti implantatov

Implantologija se zelo hitro razvija, implantološki postopki so vedno manj zapleteni, tudi krajši. Kljub temu so na lestvici najpogosteje uporabljenih metod za nadomeščanje zob pred zobnimi vsadki snemne delne in totalne proteze ter zobni mostički. Eden od vzrokov je verjetno cena zobnega vsadka, čeprav imajo vrsto prednosti.

Zobni vsadki varujejo zobe, saj so samostojni in za podporo ne potrebujejo pomoči naravnih sosednjih zob, kakor se zgodi pri delnih zobnih protezah in mostičkih. Varujejo čeljustne kosti prav tako kot naravni zobje, nošenje proteze pa lahko pospeši izgubo kosti, zaradi česar proteze sčasoma postanejo manj stabilne in udobne.

Zobni vsadki zagotavljajo višjo estetsko raven, izboljšajo kakovost uživanja hrane in kakovost življenja. Do neke mere omogočajo tudi senzorične občutke.

Obstojnost implantatov in zapleti

Čeprav je zobni vsadek iz umetnih materialov, to ne pomeni, da ne zahteva tako natančne nege in higiene kot naši naravni zobje. Pravzaprav nasprotno. Za uspeh implantacije je odlična ustna higiena nujno potrebna. Razmišljanje, da bo z nadomestnimi zobmi manj težav in manj dela kot z naravnimi, je popolnoma zgrešeno.

Čeljustna kost se zaraste okrog umetne korenine in tudi sluznica oziroma dlesen ob zobnem vsadku se obnaša zelo podobno kot ob naravnem zobu. Podobno kot netemeljito odstranjevanje zobnih oblog ob naravnem zobu privede do vnetja dlesni in obzobnih tkiv, se lahko zgodi tudi ob zobnem vsadku. Osnovni mehanizmi razgradnje obzobnih tkiv ob naravnem zobu in tkiv ob umetni korenini so podobni. Tako kot je končna postaja napredovanja vnetja obzobnih tkiv lahko izguba zoba, se pri zobnem vsadku še hitreje zgodi, da ga zaradi pomanjkljive ustne higiene izgubimo.

Da za zobni vsadek lahko rečemo, da je uspešen, mora izpolnjevati vrsto kriterijev. Poleg tega da mora biti trdno v ustih in funkcionalen, morajo biti v odličnem stanju tudi tkiva ob njem – sluznica in čeljustna kost. Pet let po implantaciji je takih uspešnih implantatov 85 odstotkov, po desetih letih pa 80 odstotkov.

K dobremu vzdrževanju zobnih vsadkov spadajo redni preventivni pregledi pri zobozdravniku.

Kako skrbeti za zobne vsadke

Glede na to, da zobni vsadek čutimo podobno kot naravni zob, da je videti kot naravni zob, da tkiva okrog njega lahko doleti podobna usoda kot obzobna tkiva, ga je treba tudi čistiti kot naravni zob. Predvsem je pomembno, da je protetični del nameščen tako, da s pripomočki za higieno lahko dosežemo mesta, kjer bi čezmerno nakopičenje zobnih oblog lahko povzročilo vnetje dlesni in napredovanje vnetja ob umetni korenini. Zaključek vsakega implantološkega posega je zato tudi individualni pouk o ustni higieni s poudarkom na pripomočkih in pravilnem čiščenju zobnih vsadkov.

Tako kot pri čiščenju naravnih zob tudi pri zobnih vsadkih očistimo zobe in robove dlesni z mehko zobno ščetko, ki ima več tisoč tankih ščetin. S tako ščetko ne bomo poškodovali dlesni, veliko število tankih ščetin pa omogoča temeljito odstranjevanje zobnih oblog tudi pod robom dlesni. Zelo učinkovita za vzdrževanje visoke ravni ustne higiene predvsem pri implantatih je tudi električna zobna ščetka, ki deluje na osnovi patentiranega dinamičnega fluidnega delovanja.

Z navadno zobno nitko ali posebno zobno nitko, ki ima čvrst vdevalec in čistilno gobico, lahko pa tudi z medzobno ščetko, očistimo medzobne prostore in mesta okrog zobnega vsadka. Pri uporabi medzobnih ščetk moramo paziti, da izberemo posebne medzobne ščetke za čiščenje okrog implantatov. Take medzobne ščetke imajo plastificirano žično jedro. Kakršni koli kovinski deli bi lahko poškodovali površino (titanovega) zobnega vsadka, s čimer bi povzročili dodatno kritično mesto za kopičenje zobnih oblog.

K dobri maniri vzdrževanja zobnih vsadkov spadajo tudi redni preventivni pregledi pri zobozdravniku. Redno spremljanje stanja zobnega vsadka in tkiv okrog njega lahko veliko prispevajo k življenjski dobi zobnega vsadka, saj se morebitni zapleti lahko odkrijejo že v zgodnji fazi. Prej ko se odkrijejo, več možnosti je, da bodo uspešno odpravljeni.

2018-09-03T10:18:24+00:00