Oslabljen imunski sistem zaradi slabega ustnega zdravja

  • Imunski sistem   •   October 2, 2017

Strokovnjaki, ki se poklicno ukvarjajo s skrbjo za zdravje, dobro razumejo, da vsaka okužba obremeni imunski sistem, ne glede na to, kje v telesu se razvije.

Velja tudi, da bolj ko je okužba resna in dalj časa je prisotna, bolj je imunski sistem obremenjen. Če se na primer urežemo v prst, za imunski sistem ne bo tako naporno, kot če imamo na primer okužena pljuča ali ledvice. Zato vseh okužb ne moremo metati v isti koš. Ena najhujših okužb, s katero se mora ukvarjati naše telo, je zagotovo okužba dlesni in kosti, ki daje zobem oporo in leži pod dlesnijo.

Vnetje dlesni in obzobnih tkiv lahko pogubno vpliva na imunski sistem. Okužba pri zmernem do napredovalem vnetju obzobnih tkiv ne vključuje samo številnih in zelo toksičnih bakterij, temveč imajo ti organizmi stalen in neposreden dostop do krvnega obtoka in posredno do pljuč. Drug dejavnik, zaradi katerega je ta okužba tako uničujoča za imunski sistem, je, da ima dostop do krvi in pljuč 24 ur na dan, 7 dni v tednu, ves čas okužbe.

Povezava med imunskim sistemom in vnetjem dlesni

Imunski sistem lahko postane tako ogrožen, da je njegova zmožnost, da bi se uprl dodatnim okužbam in toksinom, lahko resno zmanjšana. Zaradi oslabljenega imunskega sistema je lahko v nevarnosti zdravje različnih delov človeškega organizma. In okužbe lahko povzročijo učinek podirajočih se domin. Številne povezave med slabim ustnim zdravjem in resnimi zdravstvenimi zapleti so danes že dobro znane. Te povezave se neposredno ali posredno nanašajo na obremenitve, ki jih vnetje dlesni in obzobnih tkiv povzroči imunskemu sistemu.

Prav tako oslabljen imunski sistem lahko oteži preprečevanje in zdravljenje vnetja dlesni in obzobnih tkiv. Ustvari se izid brez zmagovalca oziroma začarani krog, kjer vnetje dlesni in obzobnih tkiv oslabi imunski sistem. To povzroči večjo občutljivost telesa za okužbe in bolezni. To v nadaljevanju pomeni še bolj oslabljen imunski sistem, kar na koncu oteži zdravljenje vnetja dlesni in obzobnih tkiv.

Nedvomno je vnetje dlesni resna zdravstvena zadeva, zato bi ga morali obravnavati enako resno kot katero koli drugo zdravstveno težavo. Na to vnetje se ne sme gledati kot na vnetje, ki se dogaja v ustih, temveč kot na bolezen celotnega organizma.

Imunski sistem ima svoje meje in se ne more kar naprej boriti hkrati na premnogih bojiščih, ne da bi izgubil vojno proti okužbi ali bolezni. Če imate katero od bolezni, ki je povezana z vnetjem dlesni in obzobnih tkiv, ali katero koli drugo zdravstveno težavo, ki obremenjuje imunski sistem, morate narediti vse, kar je v vaši moči, da odpravite vnetje dlesni in obzobnih tkiv.

Kako odpravimo vnetje dlesni

Dokler so vnete samo dlesni, lahko vnetje odpravimo s temeljito ustno higieno, saj tako odstranimo bakterije v zobnih oblogah, ki so povzročitelji vnetja. Ustno votlino moramo očistiti vsaj dvakrat dnevno. Uporabimo zobno ščetko z več tisoč tankimi vlakni, ki omogočajo temeljito odstranjevanje zobnih oblog brez poškodb sklenine in dlesni. Pri izbiri električne zobne ščetke bodimo še posebno pozorni. Zelo učinkovite so tiste, ki delujejo s patentirano tehnologijo zvoka oziroma za katere je značilno tudi dinamično fluidno delovanje.

Ne smemo pozabiti, da se vnetje dlesni začne v medzobnem prostoru. Zato moramo redno in temeljito očistiti tudi ta mesta.

  • Uporabimo medzobne ščetke pravih velikosti. Medzobna ščetka mora brez močnega pritiskanja zdrsniti v medzobni prostor in ga s svojimi ščetinami popolnoma zapolniti.

Za čiščenje medzobnih prostorov lahko uporabimo tudi zobno nitko. S svojim zobozdravnikom ali ustnim higienikom se posvetujmo o pravilni izbiri pripomočkov za vzdrževanje ustne higiene in njihovi pravilni uporabi.

Če znaki vnetja dlesni (pordelost in nabreklost dlesni, krvavenje) kljub temeljiti ustni higieni ne izzvenijo, moramo obiskati zobozdravnika. Kadar vnetje dlesni napreduje v globlja tkiva, si ne moremo več pomagati sami, ampak potrebujemo primerno zdravljenje. To je odvisno od stopnje napredovanja bolezni. Zato je zelo pomembno, da vsaj dvakrat letno preventivno obiščemo zobozdravnika, ki bo pregledal stanje naših zob in obzobnih tkiv ter nam svetoval, kako naj za svoje ustno zdravje skrbimo v prihodnje.

2018-10-01T09:23:02+00:00