S telovadbo proti vnetju dlesni

  • Dlesni   •   October 2, 2017

Ne gre za še eno pogruntavščino izmišljevalcev najrazličnejših vadb, niti za posebno telovadbo z jezikom ali usti. Gre preprosto za dejstvo, da imajo ljudje, ki skrbijo za redno vadbo in zdravo prehrano, manj pogosto težave z vnetjem obzobnih tkiv. Tako pravijo rezultati nedavne raziskave, objavljeni v strokovni ameriški reviji Journal of Periodontology.

Zdrav nasmeh na zdravem telesu

Že zelo dolgo je znano, da čezmerna teža lahko povzroči različne zdravstvene zaplete, na primer povečano tveganje za bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen tipa 2 in nekatera rakava obolenja. Strokovnjaki za ohranjanje zdravja spodbujajo ljudi s čezmerno težo, da bi z vsakodnevnimi telesnimi aktivnostmi obvladovali svojo težo in ohranjali splošno zdravje. Zdaj pa so raziskave pokazale še eno korist redne vadbe, o kateri do zdaj ni bilo govora – zdravi zobje in dlesni.

V omenjeni raziskavi so ugotovili, da se pri preiskovancih, ki ohranjajo primerno težo in izvajajo redno telesno vadbo, napredna oblika vnetja obzobnih tkiv (parodontitis) pojavlja manj pogosto. Za pokazatelja teže so v raziskavi izbrali indeks telesne mase (ITM) in delež maščobnega tkiva, za pokazatelja telesne aktivnosti pa največjo količino kisika, ki jo telo porabi v eni minuti (VO2 maks.). Raziskovalci so primerjali te pokazatelje z rezultati pregleda obzobnih tkiv in ugotovili, da so imeli preiskovanci z najnižjim indeksom telesne mase in najboljšo telesno pripravljenostjo občutno manjšo prisotnost napredne oblike vnetja obzobnih tkiv.

Povezava splošnega in ustnega zdravja

Vnetje obzobnih tkiv (parodontalna bolezen) je kronična bolezen, ki prizadene mehka tkiva okrog zoba in kost, ki daje zobu oporo. Ta bolezen je glavni vzrok za izgubo zob pri odraslih ljudeh. Poleg tega je bila že z veliko raziskavami potrjena neposredna povezava med vnetjem obzobnih tkiv in drugimi boleznimi, kot so bolezni srca, sladkorna bolezen in revmatoidni artritis.

Poleg vseh raziskav, ki so že pokazale pomembno povezavo med ustnim in celotnim zdravjem, je slednja nekakšna logična posledica. Vemo, da sta primerna teža in vsakodnevno gibanje pomembna za splošno zdravje. In kadar je naše telo zdravo, lahko po naravni poti poskrbi za vse procese, ki bi ga sicer lahko vrgli iz ravnovesja, torej v bolezen. Primerna telesna teža in vsakodnevno gibanje posredno vplivata tudi na boljše ustno zdravje.

Ne pozabimo na medzobne prostore, saj se vnetje dlesni začne prav tam.

Brez zobne ščetke pa ne gre

Seveda ne gre iskati bližnjic in namesto jutranjega čiščenja zob narediti deset počepov. Zobno in medzobno ščetko ter zobno nitko bo treba še naprej redno uporabljati in vsaj dvakrat dnevno odstranjevati zobne obloge.

Zobna ščetka naj bo mehka, z več tisoč gosto vstavljenimi ščetinami, s katerimi boste lahko očistili tudi pod robom dlesni, ne da bi pri tem poškodovali dlesni ali zobe. Pod robom dlesni je namreč idealno mesto za kopičenje bakterij oziroma mehkih zobnih oblog. Ne pozabimo na medzobne prostore, saj se vnetje dlesni začne prav tam. Izbrati moramo medzobno ščetko primerne velikosti. Najbolje je, da se posvetujmo z zobozdravnikom ali ustnim higienikom, če ne prej, pa na enem od preventivnih pregledov, ki jih opravimo dvakrat letno. Veliko koristnih informacij in napotkov o izvajanju temeljite ustne higiene je tudi v brezplačni spletni delavnici Za zdrav nasmeh.

2018-10-01T09:09:56+00:00