20 let vseslovenske akcije Zdrave dlesni

  • Mesec zdravih dlesni   •   September 19, 2023

15. oktober letos že 20. leto naznanja pričetek akcije Zdrave dlesni, katere poslanstvo je ozaveščanje, prepoznavanje in preprečevanje parodontalne bolezni. Gre za eno najbolj razširjenih kroničnih bolezni, s katero se srečuje več kot 90 odstotkov Slovencev. Ker so vnete dlesni, karies in zadah večinoma posledice pomanjkljive ustne higiene, je ključna preventiva. Zato je izredno dragocena podpora številnih strokovnjakov za ustno zdravje.

Ti v času trajanja akcije paciente aktivno ozaveščajo o posledicah vnetja dlesni in parodontalne bolezni ter predstavijo varne in učinkovite pripomočke za vzdrževanje čistih zob in zdravih dlesni. Tako ob klasičnem pregledu lahko dobite še bonus – dodatne informacije, znanje in pripomočke, s katerimi ste korak bližje svežemu dahu ter zdravim zobem in dlesnim.

Zakaj pa bi medzobne ščetke morale biti del vsakodnevne ustne higiene?

Neočiščeni medzobni prostori vodijo do vnetja obzobnih tkiv, ki ga večina pri sebi sploh ne zazna ali pa mu ne namenja pozornosti. Nezdravljeno vnetje dlesni se lahko razvije v težje oblike vnetja obzobnih tkiv ali parodontalno bolezen, ki velja za najbolj razširjeno kronično bolezen. V medzobnih prostorih zelo pogosto nastane tudi karies, velikokrat pa se zgodi še, da med zobmi nabrane zobne obloge poapnijo, tako da nastanejo trde zobne obloge ali zobni kamen. Ta pa ne kazi samo vašega nasmeha, temveč imate zaradi njega še zadah.

2023-10-10T09:56:23+00:00